wtorek, 3 stycznia 2017

Smażenie cebuli na indukcji


Trochę trudno jest przekazywać przez internet coś takiego jak zapach. Ale w mojej indukcji razi mnie właśnie zapach smażonej cebuli. Powoli zaczynam mieć obsesję że ten zapach przenika do potraw zmieniając ich smak. Czy też tak macie?

Moja indukcja ma 9 poziomów grzania + booster. Zwykle zaczynam smażyć cebulę od poziomu 7-8 i już wtedy z cebuli zaczyna ulatniać się mocny zapach jakby acetonu. Nie jest to przyjemny zapach cebulki podsmażanej na gazie. Co robię źle?

Macie jakieś swoje sposoby na różne typy podsmażanej cebulki? Tej zarumienionej i tej szklistej - tylko z dobrym zapachem poproszę :).

Aktualizacja
Chyba zaczynam rozumieć. Wrzucanie cebuli od razu na 7 sprawia, że bardzo szybko i gwałtownie odparowuje z niej sok, co daje ww efekt. Jeśli zamiast 7 i 8 zaczniecie podsmażanie na 4 później 5 i 6 dosmażając powoli - jak na gazie - cebula zrumieni się jak na gazie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz